Ипотечен кредит за покупка на парцел и строеж на къща – вече е възможно!

Ипотечен кредит за покупка на парцел и строеж на къща – вече е възможно!

Тук, в България, обикновено си купуваме готови жилища или такива, които са в процес на изграждане („на зелено“). Процесът е ясен – определяме бюджет, харесваме си апартамент или къща и кандидатстваме за кредит. Малко известен факт е обаче, че можете да вземете ипотечен кредит, за да купите парцел и да си построите собствен дом.

Точно това направи Анелия с наша помощ. Анелия е мениджър във водеща технологична компания. Като всеки съвременен човек, и тя си мечтаеше за хубава семейна къща с двор и барбекю. Беше намерила идеалното парче земя и на дневен ред седеше финансирането на проекта. Ипотекирането на парцел и строеж е тежка процедура, поради една проста причина – детайлите са много, а банките, които отпускат такъв тип заеми – малко. Затова Анелия беше решила да се довери на DILARIUS – в качеството ни на консултанти, които могат да я преведат по пътя до успешно финализиране на сделката.

 

В случай че обмисляте същата стъпка, ето кратък списък с най-важните неща, които трябва да знаете:

За да ви бъде отпуснат ипотечен кредит за парцел и строеж на къща, трябва парцелът, който сте избрали да закупите, да е предназначен за жилищно строителство (дори да не е в регулация).
Първо се тегли кредит за покупката на земята, а след закупуването й се тегли втори кредит за строежа.
Когато вече сте закупили парцела (но преди да започне строеж), се изготвят две отделни оценки: първата е свързана с количествено-стойностната сметка за строителството, а втората – с прогнозната пазарна стойност на завършения имот.
Кредитът за строеж на жилище се изплаща на траншове. Преди всеки транш вие удостоверявате на банката документално или чрез снимков материал прогреса на строежа – чак тогава тя нарежда финансовите средства към вас.

 
Строенето на собствена къща е още по-вълнуващ процес от купуването на готово жилище. Все повече хора решават да заживеят в покрайнините на града, за да могат да имат мечтания дом с двор, гараж, люлки и кучешка колибка. За страничния наблюдател това е просто сграда, но за собственика е една огромна инвестиция на време, средства, и не на последно място – емоции. Да си построиш нов дом е щастлива стъпка към стабилност, но нерядко покрай нея се натрупва стрес заради забавяния, неизрядни документи и други проблеми. Добра идея е да се доверите на специалисти, които да ви помогнат с планирането и финансирането на строежа. Така ще избегнете неочаквани затруднения, които да провалят начинанието.

 
Ако планирате да се впуснете в подобен проект, можем да ви бъдем полезни с консултация и договаряне на условия за финансовото му обезпечение. Ние сме независим кредитен посредник, регистриран в БНБ, и съветваме крайни клиенти при закупуване на имот чрез ипотека, както и при рефинансиране на съществуващ жилищен заем. Ще бъдем с вас по време на цялата процедура – от анализ на доходите ви и изготвяне на бюджет, през намиране на подходящи кредитни условия, до изготвяне на документи и водене на преговори.

 

Заявете консултация с нас!

+359-2-444-1234

или използвайте формата за контакт

Свържете се с нас

 


Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *